Smartwatches voor kinderen: toch niet zo’n ‘smart move’?

| aanbevolen nieuws

Naar aanleiding van een onderzoek van een Noorse consumentenorganisatie, waarschuwt Test-Aankoop voor de gevaren van smartwatches voor kinderen.

Vele ouders zijn enthousiast over smartwatches. De toestellen worden via een applicatie verbonden met de telefoon van de ouders, waardoor het de ideale tool is om met kinderen in contact te blijven en hun locatie te controleren. De smartwatches zijn uitgerust met een simkaart en een gps-systeem, echter deze blijken de veiligheid van kinderen op de proef te stellen.

Doordat gegevens onversleuteld verstuurd worden tussen ouder en kind, kunnen hackers relatief eenvoudig in de smartwatch binnendringen. Ze kunnen onder meer communicatie onderscheppen, zélf met het kind communiceren, de locatie van het kind achterhalen (en blijven volgen) en zelfs de locatie van het kind manipuleren. In dat laatste geval worden ouders verkeerdelijk geïnformeerd over de whereabouts van hun kinderen. Ook de camerafunctie van de smartwatch kan worden overgenomen door hackers. Dit maakt het mogelijk om foto’s te maken van kinderen of ze te bespieden. Tenslotte beschikken sommige smartwatches ook over een SOS-knop die in geval van gevaar de ouders opbelt. Kwaadwilligen zouden bijvoorbeeld kunnen knoeien met het ingestelde telefoonnummer. Kortom, men denkt dus best twee keer na alvorens zo’n horloge onder de kerstboom te leggen.