Update: Smartwatches voor kinderen vanaf nu ‘gadget non grata’ in Duitsland

| interessante websites

Update: ‘Smartwatches voor kinderen: toch niet zo’n ‘smart move’?’.

In Duitsland zijn intussen (alle!) smartwatches voor kinderen hetzelfde lot beschoren als de beruchte ‘My Friend Cayla’ poppen. De Duitse telecomregulator – Bundesnetzagentur – verbant deze smartwatches niet enkel, maar beveelt ouders zelfs om de reeds gekochte gadgets te vernietigen. De Duitse overheid steunt deze beslissing op de vrees dat de horloges als spionage apparatuur aangewend zullen worden. Ze beschikken namelijk over een soort van ‘snuffelfunctie’, vergelijkbaar met een babyfoon. Aan de hand van een app kunnen ouders verbinding maken met met de ‘slimme horloge’ en kunnen ze onopgemerkt meeluisteren met het kind en diens omgeving.

Uit onderzoek van de telecom regulator bleek effectief dat ouders van de horloges gebruik maken om – via de ingebouwde microfoon in de smartwatches – mee te luisteren in het klaslokaal van hun kinderen. Bovendien is het volgens Duitse wetgeving ook nog eens verboden om private conversaties op te nemen wanneer er geen toestemming voorhanden is.

De telecomregulator vat de koe bij de horens en vraagt zelfs dat de vernietiging van de smartwatches wordt vastgelegd voor bewijsdoeleinden. Dit dient dan online ingediend te worden en in ruil daarvoor zullen ouders een certificaat van vernietiging ontvangen.